DEPREM VE TAHLİYE TATBİKATI


SİVİL SAVUNMA KULUBÜ BAŞKANI MUSTAFA MARUF AYAR TATBİKAT HAKKINDA;
"Deprem kuşağında yer alan ülkemizde, afete hazırlıklı olmak bir tercih değil, zorunluluktur. Kahramanmaraş merkezli depremler bizlere afetlerin yıkıcı etkilerini bir kez daha hatırlattı. Gaizosmanpaşa İlkokulu olarak, eğitim kurumumuzda afet farkındalığını artırmaya yönelik tatbikatlar düzenlemeye ve öğrencilerimizi bilinçlendirmeye devam edeceğiz. Güvenli eğitim ortamları oluşturmak için ilgili kurumlarla iş birliği içinde gerekli önlemleri almaya devam edeceğiz." dedi.
Deprem Anı Uygulaması (Çök-Kapan-Tutun Hareketi):
• Okulda deprem anı uygulaması, ders saatinde ve kapalı alanda (sınıf, laboratuvar, kütüphane vb.) yapılıyor ise öğretmenin “Deprem!” diye bağırması veya bir anons ile başlar.
•Öğrenciler ve öğretmen sakin kalarak bulunulan yerde Çök-Kapan-Tutun hareketini yaparlar: o Pencerelerden, raf, dolap veya benzeri ağır ve sabitlenmemiş eşyalardan uzak, güvenli bir alanda veya sağlam bir nesnenin yanında (örn. sıranın yanında)
“Çök”. o Özellikle sırt pencerelere dönük bir şekilde
“Kapan”arak bir elle baş ve enseyi düşen nesnelerden koru. o Tehlike sona erene kadar (ikinci bir uyarıya kadar) yanındaki büyük ve ağır eşyalara (örn. sıranın ayaklarına)
“Tutun”arak kendini sabitle (Hiçbir eşyanın olmaması halinde bir el yere konularak destek alınır). Tutunulan kolun üzerine yüz koyularak düşen cisim ve nesnelerden yüz ve gözler k
orunur.



